Riscul cancerului de colon

✓ Cancerul colorectal apare atunci când celulele maligne formează tumori în țesuturile sănătoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer “de colon” sau “rectal” este determinat de locul în care celulele maligne se formează și se înmulțesc pentru a crea tumora primară, de unde ulterior se răspândesc la distanță, dând naștere metastazelor.

✓ Cancerul de colon se poate dezvolta în orice segment colonic. În momentul de față nu se cunoaște cu exactitate cauza bolii, dar s-au identificat mai mulți factori de risc:

  • alimentari: dieta bogată în grăsimi, carnea roție și carnea procesată; obezitatea, sedentarismul; diabetul zaharat de tip 2, fumatul.
  • alți factori: boli inflamatorii ale intestinului, polipp colorectali, un alt cancer.

“Majoritatea (80 %) sunt sporadice, adică nu sunt legate de o moștenire genetică. Aproximativ 20 % apar în context familial, din cauza moștenirii genetice, de la unul sau ambii părinți. Sindroamele eredityare cele mai cunoscute sunt PAF – polipoza adenomatoasă familială sau Lynch – cancerul colorectal non-polipozie ereditare”, precizează Dr. Carmern Bodale, medic specialist oncolog, pentru Ce se întâmplă, doctore?!

✓ Simptomele cancerului de colon:

În faza incipientă, majoritatea cancerelor de colon nu provoacă dureri sau simptome.

✓ Semne: prezența sângelui, care poate fi roșu sau negru, în materile fecale. Sângerările pot fi uneori neobservabile cu ochiul liber, acestea pot duce la deficit de fier (anemie) și la simptome precum oboseală, dispune și paloarea pielii.